Септември

| БЕЛОВО | СЕПТЕМВРИ | ВЕЛИНГРАД |

Септември е разположен в западната част на Горнотракийската низина, между северните склонове на Родопите и предпланините на Средна гора. Транспортно-географското му положение е благоприятно, тъй като е разположен на кръстопът. Намира се на 21 км от областния център Пазарджик, на 50 км от втория по големина град в България Пловдив и на 100 км от столицата. Чрез живописното Чепинското дефиле Септември се свързва с балнеоложкия курортен град Велинград. Септември е важна разпределителна жп гара. От гарата тръгва единствената функционираща “теснолинейка”. Теснопътните влакове обслужват трасето Септември-Велинград-Банско-Добринище. Гарата с нормално междурелсие е разположена на линията Свиленград-Калотина и  има важно значение за товарните превози.

Землището на града е богато на подпочвени води. В близост до него текат водите на реките Бистрица и Чепинска, която в тази част е наричана Елидере. Но с по-голямо значение е българска река Марица. Изградени са и много канали за изкуствено напояване, които са неизползваеми. В село Варвара и град Белово има находища на минерална вода.

В периода 1934–1949 г. името на населеното място е било гара Сараньово, а преди това – гара Саранбей. През 1950 г. с. Гара Септември се слива със с.Септември в едно селище под името Септември. От 1964 г. е с признати градски права. От 1977 г. е общински център.

Икономиката е слабо развита, но ключова роля играе мястото на града до магистрала “Тракия”, пътя за Велинград и Банско, железопътната гара и сравнително добре квалифицираното население. Има модерна фабрика за производство на билкови продукти. Градът разполага с просторна жп гара, “Хеброс”, Винпром, който държи челните места в България по износ на вино за Русия, предприятие за преработка на дървен материал “Победа” и Завод за ремонт на колооси на вагоните. Вагоноремонтният завод е най- голямото предприятие н града. В него се произвеждат колооси и се ремонтират пътнически и товарни вагони, приемат и се изпълняват много поръчки от чужбина. Второто предприятие, което е свързано с железопътния транспорт е Локомотивно депо – Септември.